10. December 2019 20:34
Navigasjon
Hjem
Artikler
Bildegalleri
Bruktmarked
Diskusjonsforum
Linker
Lokale repeatere
Medlemsliste
Møteplan
Nedlastinger
Norske radioamatører
Nyheter
Sambandstjenesten
Styret
Søk
Brukere online
Gjester online: 1

Medlemmer online: 0

Antall medlemmer: 51
Siste medlem: LA1SMA
Siste besøkende
LB1NF 1 Uge
LA1PKA 3 Uker
LA6FTA 3 Uker
LB1SF 5 Uker
la3ng16 Uker
la1qka27 Uker
la2jka34 Uker
la9vra37 Uker
LA3CLA41 Uker
LA7PK44 Uker
Enkel DX-antenne


Vi lar LA5UF Jørgen fortelle mer:

Det går an å ha mye moro med DX-jakt uten å ha de helt store antenneinstallasjonene. Spesielt på WARC-båndene har jeg hatt stor glede av denne enkle antennen.
Antennen kan betraktes som 2/3 av en "Bobtail curtain", bare at den mates lavohmig oppe i det ene hjørnet. Den gir maks. stråling på tvers av den horisontale tråden og har relativ lav strålingsvinkel.
Lengden i meter kan beregnes etter formlene:

A= 75: f (MHz) B= 150: f(MHz)

Riktig lengde på antennen varierer ganske mye med kapasiteten mot jord, dvs høyde og avstand til bygninger o.a., så det det kan bli litt "cut and try" for å finne resonans. Normalt justeres bare hoisontaldelen.
Om man har lyst, og plass, kan antennen forlenges i begge retninger med ledd som består av en horisontal og en vertikal (B+A). Dette gjør antennen mer retningsvirkende. Best er det å bygge symmetrisk om matepunktet. Da blir det ingen horisontalkomponent og antennen blir i praksis et antall fasede vertikaler.
Mateledningen må holdes godt unna antennens vertikale deler. Pass også på at ingen kan berøre vertikalene. Det er spenningsmaks nederst!

Det finnes sikkert argumenter for å mate antennen anderledes. Selv kopler jeg en 50 ohms koaks direkte fra antennen til min TS440S (uten ATU). Det går så det suser....bare ikke DX-stasjonen ligger direkte i antennens lengderetning. (Kilde AR 4/1992 og artikkelen er skrevet av LA5UF Jørgen Hoel.)
Logg inn
Brukernavn

PassordGlemt passordet?
Få nytt ved å klikke her.